Tot ce trebuie să știi despre gută – Cum se manifestă și ce legume trebuie să eviți

Guta este un tip de artrită cu microcristale, care apare ca urmare a depunerii cristalelor de acid uric la nivelul țesuturilor, inclusiv la nivelul articulațiilor, provocând inflamație și durere locală. Boala a cunoscut în ultimele decenii o creștere a prevalentei și incidentei la nivel global. Pe lângă tratamentul medicamentos, în gută este foarte importantă respectarea unui regim alimentar. În ce constă dieta bolnavului de gută și de ce apare boala explică dr. Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.

Livia Nena

Guta este o afecțiune caracterizată de dureri articulare extrem de mari, cauzată de o cantitate prea mare de acid uric în sânge și în țesuturi. Când nivelul de acid uric este prea mare, această substanță poate forma mici cristale care pătrund în articulații, provocând durere articulară. Cauza principală a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric în sânge). Hiperuricemia este deseori asimptomatică și nu cauzează complicații, majoritatea persoanelor cu nivel crescut al acidului uric nu dezvoltă niciodată guta. Diagnosticul se pune în urma examenului clinic local al articulaţiei atunci când apar dureri severe, rapid instalate, edemul şi roşeaţa tegumentului. “Se completează diagnosticul cu analiza lichidului sinovial şi teste prin care se măsoară nivelul acidului uric. Examenul radiologic este util pentru identificarea gutei cornice, unde apar modificări la nivelul oaselor”, subliniază medicul ortoped.

Aceasta a fost o simplă prezentare a gutei, dar concluzia este că în dieta persoanei cu gută nu se mai poate vorbi de proteine, decât de o cantitate extrem, extrem de mică, mai ales proteine din legume. Produsul animal este pus sub semnul interdicției în cazul gutei și atunci dieta va avea la bază celelalte alimente, cum ar fi glucidele, lipidele.

Alimente interzise

Sunt interzise alimentele care reprezintă organe (rinichi, ficat, creier), peștele gras (sardele, hering, scrumbie, anșoa, somon, calcan), icrele, carnea de miel, de vițel, carnea grasă, supele de carne, mezelurile, conservele de carne sau pește, untura, gălbenușul de ou, smântâna, frișca, untura, produsele lactate obținute din lapte foarte gras. Sunt și legume care sunt interzise, cum sunt spanacul, sparanghelul, tomatele și concentratele de tomate, sfecla roșie, castraveții, țelină, fasole albă, mazărea.

Alimente permise:

Lapte dulce sau bătut, iaurt, brânzeturi nesărate și slabe. E permisă carnea de vacă, găină, pui slab, fără piele sau pește slab. E permis șalăul, bibanul, 1-2 ouă fierte pe săptămână. Sunt permise făinoasele, inclusiv mămăliga, supele în totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate.

Loading...